2009. december 30., szerda

Meggyes kókuszos torta



Hozzávalók:
Tészta: 15 dkg liszt 5 dkg étkezési keményítő Fél csomag sütőpor 1 csipet só 4 tojás 2 evőkanál hideg víz 2 púpozott evőkanál porcukor 1 csomag vaníliás cukor 10 dkg kristálycukor 4 evőkanál hideg víz 1 evőkanál kókuszreszelék 1 evőkanál zöldcitromlé 1 evőkanál kakaópor 1 evőkanál rum. Meggyes krém: 1 üveg magozott meggy 7 dl Hulala tejszín 1 csomag habfixáló por 2 púpozott evőkanál porcukor 1 csomag zselatinlap (Dr. Oetker, 6 lapos) 1 pohár joghurt (140 gramm natúr) 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék.

Tetejére:
30 dkg friss, (fagyasztott) magozott meggy Kb. 5 dkg szeletelt mandula 3 evőkanál kókuszreszelék.

Elkészítés:
Előkészítem a kapcsos tortaformámat, sütőpapírral bélelem ki az alját. A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport elkeverem 1 csipet sóval. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéhez adok 2 evőkanál hideg vizet, és kemény habbá verem, közben adom hozzá az 1 csomag vaníliáscukrot és a 2 púpozott evőkanál porcukrot. A tojássárgájákat 4 evőkanál vízzel, 10 dkg cukorral krémesre keverem. Hozzákeverem a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérjés habot – először csak az egyharmadát, majd a többit is lazán, hogy ne törjem össze a habot. Elfelezem a tésztát, az egyik részéhez adom a kókuszreszeléket és a zöldcitromlét, a másik feléhez az átszitált kakaóport és a rumot. A sárga tésztát sütöm ki először, előmelegített sütőben, 20 perc, 200 C fokon. Majd a kakaós piskótát sütöm ki, szintén sütőpapírral bélelt tortaformában. Ha van két azonos méretű tortaforma, egyszerűbb az életünk, lehet időt spórolni. Meggyes krém: A meggybefőttet lecsöpögtetem, a levét felfogom. A tejszínt a porcukorral, habfixálóval kemény habbá felverem. 2/3 részét hűtőbe teszem, a maradékot elkeverem 1 dl meggy lével, 1 porár joghurttal és a kókuszreszelékkel. A zselatinlapokat kevés hidegvízbe áztatom 5 percre, majd 4 evőkanál vízzel felmelegítem (de nem forralom fel!). Hagyom langyosra hűlni, majd apránként a meggylés tejszínhabhoz keverem. Hűtőbe teszem bő fél órára. Összeállítás: Kapcsos tortaforma aljára teszem a sárga piskótát, ráöntöm a meggyes krémet (még nem kötött meg teljesen, nem kell megijedni), rászórom a lecsöpögtetett meggybefőttet. Lefedem a kakaós piskótával, és megkenem a félretett tejszínhab felével. Újabb hűtés következik, legalább 2 óra. Díszítés: Körbevágom a tortát, kiveszem a formából (talppal együtt) egy tálcára teszem. Az oldalát bekenem tejszínhabbal, pirított mandulát tapasztok rá. Végül a maradék tejszínhabbal díszítem a torta tetejét, és ráültetem a korábban alaposan lecsöpögtetett 42 szem meggyet. Kókuszreszelékkel meghintem a tetejét. Ha tökéletes a díszítés is, át lehet tenni a kész tortát tortatálra, tortatartóba. Megjegyzés: A meggykrémhez azért praktikusabb befőttet használni, mert van leve. A díszítéshez lehet frisset, befőttet, vagy fagyasztott meggyet is használni, lényeg, hogy mind magozott legyen! Nagyon mutatós, finom, nem túl édes ünnepi torta, ám elég időigényes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése